Vraag je vrijblijvende offerte
Stuur het inspiratiemagazine op
Stuur de isolatiewijzer op
Stuur de premiewijzer op
Offerte aanvragen
Premie­wijzer
Isolatie­wijzer
Inspiratie­magazine

Waarom mijn gevels isoleren met een ETICS-systeem?

Isolatie blijft een actueel onderwerp, zeker nu de regelgeving steeds strenger wordt. Mogelijk heb je al gehoord van ETICS, de afkorting voor ‘External Thermal Insulation Composite System’. Een ETICS-systeem, ook wel buitengevelisolatiesysteem genoemd, wordt toegepast aan de buitenschil van een gebouw om de energieprestaties van zowel nieuwe als bestaande gebouwen te verbeteren. Wat houdt ETICS in, en waarom zou je het overwegen voor jouw bouw- of renovatieproject? Duik samen met ons in de boeiende wereld van ETICS.

Gevelisolatie voor bouw- en renovatieprojecten

Waarom zou je kiezen voor gevelisolatie met een ETICS-systeem? Of je nu begint met een nieuw bouwproject of een bestaande woning energiezuiniger wil maken, het ETICS-systeem biedt tal van voordelen.

Bovenal is het een efficiënte manier om de energieprestaties van een gebouw te verbeteren. Veel Belgische huizen hebben weliswaar geïsoleerde daken en dubbel glas, maar verliezen nog steeds te veel warmte via de gevels. Door het warmteverlies via de buitenmuur te verminderen, kan een ETICS-systeem de energierekening tot wel 30% verlagen.

Tegelijkertijd draagt het buitengevelisolatiesysteem bij aan een duurzame toekomst door de CO2-uitstoot van gebouwen te verminderen. Maar er is meer. Vraag je gratis isolatiewijzer aan en ontdek alle voordelen.

Wat is ETICS?

Een ETICS-systeem bestaat uit verschillende componenten, die laag per laag én rechtstreeks aan de buitenzijde van de gevel worden aangebracht. We onderscheiden volgende onderdelen: een lijmlaag, isolatiemateriaal, pluggen (indien nodig), een wapeningslaag met glasvezelbewapening, een hechtingsprimer en een eindlaag. De eindlaag kan bestaan uit sierpleister, steenstrippen of andere afwerkingsmaterialen. Accessoires zoals onder andere hoekprofielen, uitzettingsvoegen en sokkelprofielen maken het systeem compleet.

Het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en de koude buiten. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar, zoals bijvoorbeeld EPS (geëxpandeerd polystyreen), minerale wol, houtvezelisolatie en resolschuim. De dikte van de isolatie is afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de gewenste isolatiewaarde. De Sto-gevelexperten geven je graag advies over de beste oplossing voor jouw woning.

Voorwaarden voor optimale prestaties

Voor optimale prestaties moet een ETICS-systeem volgens de richtlijnen worden toegepast en moeten alle onderdelen van dezelfde leverancier zijn. Sto is de expert in gevelisolatie met meer dan 60 jaar ervaring. Of je nu bouwt of renoveert, Sto heeft een duurzame oplossing voor elke situatie, inclusief passiefbouw en houtskeletbouw. Dankzij onze ervaren gevelexperts kunnen we kwaliteit garanderen over de hele lijn, van advies tot plaatsing. Neem contact op met een Sto-gevelexpert voor advies op maat en ontdek welk systeem het best bij jouw situatie past.

ETICS bij energiezuinige nieuwbouw

Voor nieuwbouwwoningen gelden strenge eisen met betrekking tot isolatie. Deze woningen moeten immers voorbereid zijn op de toekomst en energiezuinig zijn. De Rc-waarde, die het warmte-isolerend vermogen van de constructie aanduidt, speelt hierbij een cruciale rol. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte de woning vasthoudt.

Opbouwdikte en isolatiewaarde

Een gemiddelde traditionele spouwmuur heeft een opbouwdikte van 37 cm met 12 cm isolatie, terwijl een ETICS-muur 30 cm dik is met 16 cm EPS-isolatie. De ETICS-muur is slanker in opbouw met dezelfde isolatiewaarde.

Voordelen van ETICS bij nieuwbouw:

  • De woning wordt langs de buitenzijde volledig ingepakt. Alles sluit perfect aan, waardoor het aantal koudebruggen en EPB-knooppunten wordt verminderd.
  • Verlaagt de CO2-voetafdruk in vergelijking met traditionele constructiemethoden.
  • Verlaagt de CO2-uitstoot van de woning.
  • Slankere opbouw leidt tot meer binnenoppervlakte.
  • Behoud van structurele integriteit.
  • Levensduur van meer dan 30 jaar.

ETICS bij energetische renovaties

Bij energetische renovaties is het verminderen van warmteverlies via de muren van groot belang, omdat muren de op één na grootste bron van warmteverlies in een woning vormen. Er bestaan verschillende isolatiemethoden, maar muurisolatie aan de buitenzijde met een ETICS-systeem wordt algemeen beschouwd als de meest effectieve aanpak. Het levert uitstekende thermische prestaties, beschermt de bouwstructuur, behoudt binnenruimte en maximaliseert de energie-efficiëntie van het gebouw.

In vergelijking met spouwmuurisolatie, waarbij isolatiemateriaal tussen het binnen- en buitenspouwblad wordt aangebracht, biedt muurisolatie aan de buitenzijde een consistenter en beter presterend isolatiesysteem. Het is namelijk niet afhankelijk van de kwaliteit van de spouw. Ook worden koudebruggen via structurele elementen (zoals spouwankers) doorgaans beter geëlimineerd.

Voordelen van ETICS bij renovatie:

  • Vermindert warmteverlies aanzienlijk dankzij een doorlopende isolatieschil.
  • Bespaart op energiekosten en vermindert CO2-uitstoot.
  • Geen verlies van binnenruimte.
  • Verhoogt de energie-efficiëntie.
  • Creëert een nieuwe look naar wens.

Een ETICS-systeem verbetert de energieprestaties van je woning, verhoogt het wooncomfort, zorgt voor lagere energiekosten en verkleint je ecologische voetafdruk. Met meer dan 30 jaar levensduur en bewezen resultaten is het ETICS-systeem een betrouwbare keuze voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Wil je je woning klaarstomen voor de toekomst met behulp van een betrouwbare partner? Neem contact op met een Sto-gevelexpert voor advies en een vrijblijvende offerte.